toggle menu

Vanuit de auto communiceren met het stoplicht

Vanuit de auto communiceren met het stoplicht

Automobilisten in de regio Amsterdam kunnen binnenkort vanuit hun auto communiceren met het stoplicht.

Via bijvoorbeeld de smartphone of andere applicaties in de auto krijgen ze dan door hoe lang ze nog voor een rood licht moeten wachten. Ook kunnen bestuurders zo doorkrijgen op welke snelheid ze moeten rijden om een 'groene golf op maat' te krijgen.

De proef volgend jaar is onderdeel van een project van de Metropoolregio Amsterdam om het verkeer beter te laten doorstromen met behulp van nieuwe en slimme toepassingen. Voor het hele project wordt 10 miljoen euro uitgetrokken.

Intelligente kruispunten

De 'intelligente kruispunten' kunnen de wachttijden verkorten, is de gedachte. Door verkeerslichten te voorzien van geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën krijgen weggebruikers individueel advies op basis van actuele informatie. Daardoor kunnen ze niet alleen reageren op wat ze zelf zien, maar ook op wat buiten hun gezichtsveld gebeurt.

Een ander experiment is een informatiedienst voor het gebied rond de Amsterdam ArenA, waarmee bezoekers een reisadvies op maat krijgen en tegelijk met hun ticket een parkeerplaats kunnen boeken. De proeven duren tot eind 2017 en worden daarna geëvalueerd. De ambitie is de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met 10 procent in te korten.De Metropoolregio is een samenwerkingsverband van 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Stadsregio Amsterdam.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant