Varkens nog steeds levend gekookt in slachthuizen

Varkens nog steeds levend gekookt in slachthuizen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen nog altijd misstanden tegen in Nederlandse varkensslachterijen. De inspecteurs zagen in anderhalf jaar tijd zes keer varkens gillend en trappelend in een gloeiend heet bad verdrinken.

Dit blijkt uit rapporten die de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood heeft opgevraagd bij de NVWA. In de periode januari 2018 tot en met juli 2019 blijkt dat in sommige gevallen varkens niet goed worden gedood. Er wordt slecht gecontroleerd of de varkens buiten bewustzijn waren, waardoor de dieren levend werden geslacht. 

Een inspecteur schrijft in het rapport: 'De varkens moeten in dit stadium dood zijn. Ik zag een varken de broeibak inzakken en onderdompelen in het hete water van circa 60 graden. Het dier bleef zodanig tekeergaan dat het water over de broeibak gutste.'

Misstanden in slachthuizen

Er gaat meer mis in slachthuizen. Een inspecteur trof een varken aan dat in de kadaverbak was gedumpt, terwijl het varken nog bleek te leven. Daarnaast staan varkens in hun eigen mest en urine en liepen daardoor ernstige ontstekingen op waardoor ze niet meer op hun poten konden staan. Ook werden dieren geschopt en geslagen. 

De NVWA heeft in de 21 grote slachthuizen permanent een inspecteur lopen. In de kleine slachthuizen wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Een aantal keer per dag maken zij een ronde door het slachthuis. Bij overtredingen grijpen ze in maar hebben niet voortdurend zicht op het gehele slachtproces. 

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant