Vastlopende boten en verstrikte zwemmers door waterplanten

Vastlopende boten en verstrikte zwemmers door waterplanten

Boten die steeds vaker vastlopen, koelsystemen die verstoppen en zwemmers die verstrikt raken. 'Het probleem van woekerende waterplanten is nog nooit zo groot geweest', stelt Gerdina Krijger van Hiswa Vereniging (brancheorganisatie voor watersporters).

Grote delen van het Markermeer, IJsselmeer, IJmeer en de Randmeren raken onbevaarbaar door de waterplanten.

Alleen vaargeulen vrijgehouden

De oorzaak van het probleem is dat Rijkswaterstaat alleen vaargeulen voor de grote beroepsvaart vrijhoudt door te maaien. 'Maar de gebieden daarbuiten - waar plezierboten varen - nauwelijks. De plantengroei vormt hele velden waardoor varen en zwemmen onmogelijk wordt. Het levert hele gevaarlijke situaties op', aldus Krijger.

Lees ook: 6 tips voor zwemmen in natuurwater

Fonteinkruid grootste boosdoener

Grootste boosdoener is de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Door inspanningen van Rijkswaterstaat om het water in Nederland zuiverder te krijgen, woekeren deze planten nog harder. 'Dat is een ongewenst bijeffect. Maar veel ellende kan voorkomen worden door tijdig en voldoende te maaien', stelt Krijger.

Geen structurele aanpak

De Hiswa pleit er al langer voor dat de overheid ingrijpt en het probleem structureel aanpakt. 'Dat gebeurt echter niet. Rijkswaterstaat maait alleen in de vaargeul en adviseert de pleziervaart ook daar te gaan varen. Dat is zoiets als fietsen op de snelweg.'

Verantwoordelijkheid bij regio's zelf

Volgens minister Melanie Schultz (Waterkwaliteit) zijn de regio’s zelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen. 'Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd', zegt Krijger van de Hiswa.

Bron: ANP

Ook interessant