Veel inbraken via slecht beveiligde achterdeuren

Veel inbraken via slecht beveiligde achterdeuren

Iedere tien minuten wordt er in een woning ingebroken. Dat gebeurt vooral via de achterdeur, die het minst goed beveiligd is. In een kwart van de gevallen heeft een inbreker maar een minuutje nodig om via deze opening binnen te komen.

In totaal werd, zo bericht De Telegraaf, het afgelopen jaar 55.530 keer ingebroken. Dat is veel minder dan vier jaar terug, toen de teller op 91.930 inbraken stond, ofwel tien keer per uur.

'Mensen hebben hun woning gewoon niet goed beveiligd'

'Het gaat dan wel de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet. Mensen hebben hun woning gewoon niet goed beveiligd. Als je weet dat 88,1% van de Nederlandse achterdeuren slecht is beveiligd, dan is het een wonder dat het aantal misdrijven gedaald is', zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Een kwart van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen de minuut binnen staat.

'Mensen hebben geen flauw idee'

'Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar ze hebben er geen idee van, dat het voor een inbreker dan toch een fluitje van een cent is om binnen te komen', aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Cilindertrekken

Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben inbrekers maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de achterdeursloten toegepast kan worden.

De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder en plaatst er een cilinder­trekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt.

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en werkt nauw samen met Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.

Bron: ANP / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant