Veel meer sponsoring door farmaceuten

Veel meer sponsoring door farmaceuten

Artsen en zorginstellingen krijgen veel meer sponsorgeld van de farmaceutische industrie dan tot nu toe werd aangenomen, meldt de Volkskrant.

Vorig jaar betaalden fabrikanten 51,6 miljoen euro, 36 procent meer dan in 2014. Geneesmiddelenfabrikanten betaalden patiëntenorganisaties in 2015 ruim 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg, die maandag worden gepubliceerd.

Registratie-effect

De forse toename aan bijverdiensten heeft deels te maken met een registratie-effect: nu farmabedrijven meer betalingen moeten melden dan voorheen, is het totale sponsorbedrag opeens een stuk hoger. Naast het geld voor spreekbeurten en advieswerk is nu bijvoorbeeld ook vastgelegd hoeveel artsen krijgen voor deelname aan nascholingen. Daarnaast vermeldt het register de financiële banden met de fabrikanten van hulpmiddelen als pacemakers en protheses.

Risico

'Wie geld krijgt, wordt milder, en dat is een risico. Artsen die worden betaald, schrijven vaak duurdere medicijnen voor. Ze zouden zich niet moeten laten belonen door de industrie,' aldus oud-huisarts en SP-Kamerlid Henk van Gerven.  

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant

Ook interessant