toggle menu

'Veel melk vergroot kans op botbreuk'

'Veel melk vergroot kans op botbreuk'

Drink je veel melk omdat je daarmee de kans op een botbreuk denkt te verkleinen? Zweedse onderzoekers ontdekten dat meer dan drie glazen per dag het risico op een botfractuur juist kan vergroten.

Melk wordt vaak aanbevolen omdat je van calcium sterkere botten krijgt. Naar de effecten van het mineraal op de botten is veel onderzoek gedaan, de resultaten van die studies zijn tegenstrijdig.

Grotere kans op heupfractuur

Zweedse professoren ontdekten dat vrouwen die minimaal drie glazen melk per dag drinken vijftig procent meer risico lopen op een heupfractuur dan vrouwen die minder dan één glas drinken. De groep vrouwen die veel melk nuttigt loopt bovendien twee keer zoveel kans om eerder te overlijden als de groep die weinig melk consumeert.

Yoghurt is wel goed

Yoghurt heeft volgens de onderzoekers wel een positief effect op de botten. Dit komt omdat daar minder suikers in zitten, aldus professor Karl Michaelsson van de Uppsala Universiteit. Hij benadrukt dat in het onderzoek geen rekening is gehouden met factoren als alcohol-inname en gewicht.

Radar besteedde in 2005 al aandacht aan de mythes over melk. In die uitzending vertelde professor T.C. Campbell, Biochemicus aan de Cornell Universiteit, dat door de eiwitten in melk een zuur wordt aangemaakt dat zorgt voor de afbraak van bot.

Bron: BBC / Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant