toggle menu

Veel mensen profiteren van hoger eigen risico

Veel mensen profiteren van hoger eigen risico

Bijna de helft van de verzekerden zou er profijt van hebben als ze het eigen risico van hun zorgverzekering verhogen. Dat stellen onderzoekers van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 360 euro. Mensen kunnen dat verhogen en krijgen daarvoor korting op hun zorgpremie. Slechts 11 procent van de verzekerden heeft het eigen risico verhoogd.

Mensen die hun eigen risico vrijwillig verhogen met 500 euro, krijgen gemiddeld 240 euro premiekorting. Als hun zorgkosten die onder het eigen risico vallen, onder de 600 euro blijven, maken ze 'winst'. De onderzoekers becijferden dat 48,3 procent van de mensen uit hun database onder die grens bleven.

Ze maakten gebruik van een database van Achmea, met daarin ruim 800.000 mensen uit het Agis-bestand. Dat zijn oud-ziekenfondsverzekerden. 'Die mensen zijn over het algemeen iets minder gezond en hebben dus ook hogere zorgkosten', legt onderzoekster Kayleigh van Winssen uit. 'We kunnen dus zeggen dat 48,3 procent een ondergrens is en dat waarschijnlijk nog meer mensen profijt zouden hebben van het verhogen van hun eigen risico.'

Eerder vandaag berichtte Radar dat de aanvullende zorgverzekeringen bij veel mensen op de schop gaan.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant