toggle menu

'Veel ouders kopen gps-tracker voor kinderen'

'Veel ouders kopen gps-tracker voor kinderen'

Leveranciers van de digitale volgapparatuur in onder meer kinderhorloges verkopen zo kort voor de zomervakantie bijna dubbel zo veel trackers als in andere maanden. Dat meldt De Telegraaf. Veel ouders zijn op zoek naar gps-trackers waarmee zij de locatie van hun buiten spelende kinderen kunnen natrekken.

Uit marktonderzoek van het met onder meer gemeenten samenwerkende researchbureau Sherloq onder vijfhonderd ouders blijkt dat inmiddels ruim een op de drie (35 procent) ouders hun kinderen volgt via gps, terwijl van de resterende groep 65 procent een aanschaf van een zendertje overweegt.

Deze 'virtuele vinger aan de pols' - zoals horloges en bijvoorbeeld locatieverraders in sleutelhangers - wordt vooral gebruikt bij jongere kinderen die nog geen smartphone hebben. Veruit de meeste ouders (90 procent) zeggen dat hun kinderen weten dat ze via volg-apps in de gaten worden gehouden. Veel ouders maken zich zorgen nu de zomervakantie nadert, waarmee de veilige schoolomgeving wekenlang verdwijnt.

Zijn gps-trackers veilig?

In 2017 waarschuwde de Consumentenbond over grote veiligheidslekken van gps-horloges. Hoe veilig zijn gps-trackers?

Security-expert Sanne Maasakkers geeft als tip voor veilig gebruik van gps-trackers dat ouders hun account goed moeten beveiligen door te kiezen voor een veilig wachtwoord en twee-factor-authenticatie.

Bij twee-factor-authenticatie moet je op meerdere manieren aantonen wie je bent. Dat doe je naast je wachtwoord nog op een tweede manier, bijvoorbeeld door een vingerafdruk.

'Wees kritisch'

Daarnaast is het belangrijk om kritisch te zijn welke tracker je gebruikt. Ga je voor een app, installeer dan geen applicaties buiten de Google Play Store of Apple store want die zijn niet gecheckt. Wees ook kritisch op goedkope gps-horloges die je online kunt bestellen bij bijvoorbeeld AliExpress of eBay.

Bron: ANP MediaWatch / Telegraaf

Ook interessant