'Veel rookoverlast van houtkachel buurman'

'Veel rookoverlast van houtkachel buurman'

In navolging van de discussie die Radar opzette over rookoverlast van houtkachels, heeft Milieu Centraal een onderzoek geïnitieerd. Daaruit blijkt dat 1 op de 10 respondenten 'grote last' heeft van buren die een houtkachel of open haard stoken.

Bekijk de uitzending: Houtrook: gezellig vuur, zieke buur

Bijna de helft van de zevenhonderd ondervraagden vindt vuurtjes stinken. Volgens de milieuclub hebben de mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen vaak gezondheidsproblemen.

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Dat moeten er niet meer worden als het aan Milieu Centraal ligt. 'Bij het stoken van hout komen namelijk stoffen, zoals fijnstof, vrij die nadelig zijn voor de gezondheid', aldus de organisatie. Via ramen, deuren of ventilatieroosters kan de rook andere huizen binnendringen.

De noordelijke GGD's deden eerder al, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, onderzoek naar de rookoverlast. In veel gevallen bleek de hoeveelheid fijnstof in huis te groot. Behalve stankoverlast kan houtrook leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid.

Bron: Radar / ANP

Ook interessant