toggle menu

Veel smartphones te hacken via wifi-chip

Veel smartphones te hacken via wifi-chip

Veel smartphones waren te hacken door een wifi-chip die in de toestellen verwerkt zit. Volgens RTL Z waren 'meer dan een miljard' iOS- en Android-telefoons kwetsbaar.

De chip wordt gebruikt in iPhones en in veel populaire Android-toestellen. Onderzoeker Nitay Artenstein van het securitybedrijf Exodus Intelligence bracht de kwetsbaarheid aan het licht. Door het lek konden kwaadwillenden het toestel overnemen zonder dat de gebruiker daar iets voor hoefde te doen. Het downloaden van een malafide app was dus bijvoorbeeld niet aan de orde.

Wat kun je doen?

Je telefoon bijwerken naar de laatste versie! Google en Apple hebben namelijk systeemupdates uitgebracht die de chip beschermen tegen aanvallen. Heb je een iPhone, download dan iOS 10.3.3. Heb je een Android-telefoon? Op 5 juli is er een update verschenen. Let wel: Bij Android zijn de fabrikanten verantwoordelijk voor het uitrollen van de updates, dit kan dus nog even duren. En: slecht nieuws voor bezitters van oude modellen: als je geen update meer kunt downloaden dan blijft je apparaat kwetsbaar.

Artenstein stelt dat de veiligheid van telefoons verbetert, maar dat Google en Android soms vergeten andere onderdelen van hun apparaten te beveiligen. Hackers kijken volgens de onderzoeker vaker naar deze 'vergeten' mogelijkheden om een toestel binnen te dringen.

Bron: RTL Z

Ook interessant