Veel toprestaurants hebben bedreigde vissoort op het menu

Veel toprestaurants hebben bedreigde vissoort op het menu

Veel restaurants met een Michelinster hebben bedreigde vissoorten op hun menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation (GFF), de milieuorganisatie achter de Viswijzer. 95 van de 110 sterrenrestaurants werden onderzocht. Hieruit bleek dat op 89 procent van de menukaarten ten minste één gerecht stond met een vissoort die 'rood' scoort op de Viswijzer.

De score rood betekent meerdere problemen rond duurzaamheid, bijvoorbeeld dat de vis bedreigd is of dat het vissen ernaar schade oplevert aan de zeebodem. Het onderzoek toont aan dat slechts 11 procent van de onderzochte restaurants enkel vis serveert die groen of oranje scoort. Oranje staat voor 'tweede keus of goed alternatief', terwijl groen 'een goede, duurzame keus' betekent.

GGF: Haal bedreigde vissoorten van de kaart

Voorbeelden van bedreigde vissoorten die op de menukaarten staan zijn rog, paling en blauwvintonijn. Volgens de GFF gaat het hier om 'exclusieve' vissoorten, wat inhoudt dat ze weinig meer voorkomen door overbevissing. 'Groene' gerechten zijn bereid met bijvoorbeeld oesters, Noordzeemakreel, heek, schelvis of 'scheermesjes'.

De GFF vindt de resultaten zeer zorgelijk en hoopt dat sterrenrestaurants 'een voorbeeldfunctie gaan vervullen en de bedreigde soorten van de kaart halen'. Volgens de GFF wijst ander onderzoek uit dat groothandels waar restaurants hun inkopen doen, weinig verantwoorde vis in hun assortiment hebben.

Meer aandacht voor 'foute vis'

Op Wereld Oceanen Dag, zaterdag, vraagt de GFF aandacht voor 'foute vis' via een diner. Topchefs bereiden dan een 9 gangenmenu met duurzame vis voor vertegenwoordigers van bedrijven. Onderdeel van die bijeenkomst is volgens de GFF dat meerdere grote visleveranciers gaan toezeggen hun assortiment te verduurzamen.

Radar Gemist: Duurzame paling

Het gaat slecht met de Europese paling. Als het zo doorgaat, kan de vissoort uitsterven. Desondanks wordt paling als 'duurzame vis' verkocht. Radar zocht uit hoe dat kan.

Radar Gemist: Paling met uitsterven bedreigd

Bron: ANP

Ook interessant