Veel zelfstandige beroepen komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen zzp'ers

Veel zelfstandige beroepen komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen zzp'ers

Nog veel zzp'ers in Nederland vrezen in de coronacrisis buiten de boot vallen als het gaat om de steunmaatregelen van het kabinet. Belangenbehartiger Stichting ZZP Nederland wil daarom dat er meer maatwerk toegepast gaat worden.

De organisatie krijgt veel vragen van ondernemers over de zogeheten TOGS-regeling. Bij die regeling krijgen ondernemers die direct getroffen worden door de coronacrisis 4000 euro compensatie. Maar tot ergernis van veel ondernemers komen nog veel beroepen hiervoor niet in aanmerking.

Uitbreiding regeling

Eerder zag het kabinet zich al genoodzaakt om de regeling uit te breiden, zodat bijvoorbeeld ook winkeliers er gebruik van konden maken. Afgelopen dagen lieten onder meer taxichauffeurs veel van zich horen. Zij probeerden met een petitie en demonstratie eveneens toegang tot de noodsteun af te dwingen.

Kleine campings 

Kleinschalige campings voelen zich ook achtergesteld. In een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken vraagt de Stichting Vrije Recreatie (SVR) om deze groep niet te vergeten. Door het sluiten van alle sanitair kunnen er op de campings momenteel eigenlijk geen mensen komen en kunnen ook de seizoenkampeerders geen gebruik maken van hun vaste plaatsen. 'Annuleringen en verzoeken om terugbetaling zijn aan de orde van de dag, maar de inkomsten zijn volledig weggevallen', aldus de SVR.

Praktijken binnenshuis

ZZP Nederland krijgt ook veel vragen over de formulering van de doorlopende bedrijfskosten in de regeling. Volgens de organisatie is de omschrijving 'inrichting buitenshuis' die hierbij staat, niet passend voor de vele ondernemers met een praktijk of studio aan huis, die wonen bij de zaak of voor ondernemers met mobiele bedrijfsactiviteiten. De belangenbehartiger benadrukt dat ook deze ondernemers te maken hebben met doorlopende bedrijfskosten, zodat ook zij in aanmerking zouden moeten komen voor de steun.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant