toggle menu

VEH: omgekeerde bewijslast hard nodig

VEH: omgekeerde bewijslast hard nodig

Omkering van de bewijslast bij schade bij aardbevingen is volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) hard nodig. De belangenclub voor huiseigenaren ziet in de praktijk nog geen verbetering in de behandeling van schadegevallen door de NAM. Vooral het herstel van complexere woningschades stagneert, stelt ze woensdag.

Snelheid en eenvoud

De opmerking van minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de huidige schadeafhandeling is gericht op snelheid en eenvoud snijdt volgens de vereniging dan ook geen hout.

Bewijsmateriaal

Nu moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning door een beving komt. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat de NAM moet bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.

Nieuwe schade bijgekomen

Uit recente onderzoek van VEH blijkt dat 80 procent van de gedupeerde huiseigenaren nog steeds wacht op een oplossing en dat er in de meeste gevallen nieuwe schade is bijgekomen. VEH is al langer voor omkering van de bewijslast.

Reactie NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat de huidige regeling voldoet. 'Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade is ontstaan door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelf gekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen', aldus het bedrijf.

Bron: ANP

Ook interessant