Veiliger wifi-protocol in de maak

Veiliger wifi-protocol in de maak

Gratis internet in een café of wifi in de trein: handig, maar niet bepaald veilig. Het internetverkeer kan namelijk onderschept worden. Misschien komt daar binnenkort verandering in. Er wordt gewerkt aan een nieuwe beveiligingsstandaard, waardoor openbare wifi-hotspots veiliger worden. Dat meldt NOS dinsdag.

Op dit moment wordt het zogenoemde WPA2 gebruikt voor de meeste wifi-routers. Iedereen kan meelezen als je via een openbaar netwerk op internet surft, en ook bij een netwerk met een zwak wachtwoord kan internetverkeer afgetapt worden.

Lek in WPA2

Bovendien werd in oktober 2017 bekend dat er een lek zit in dit WPA2-protocol, waardoor mensen die fysiek in het buurt zijn van het wifi-netwerk kunnen inbreken en zo mee te kijken met het surfgedrag en ook wachtwoorden kunnen onderscheppen. Meelezen via deze hackmethode kan overigens niet als de gebruiker op een https-verbinding zit.

In de nieuwe variant, WPA3, zou dit lek gedicht moeten zijn. Bovendien zou met deze methode surfen op openbare wifi of wifi met een zwak wachtwoord beter beveiligd zijn. WPA3 is nog niet beschikbaar. Het is ook niet duidelijk of apparaten vervangen moeten worden om er straks gebruik van te kunnen maken, of dat een software-update volstaat.

Waar moet je nu op letten?

Het is in ieder geval verstandig om te checken of je gebruik maakt van een versleutelde verbinding: die herken je aan een groen slotje of https in de url in je adresbalk. Ook als je op zo'n beveiligde website zit is het verstandig om een VPN te gebruiken. Radar sprak daarover eerder met ethisch hacker Wouter Slotboom. 'Het is versleuteld, dus ik kan niet precies zien wat je naar die site stuurt, maar ik kan wel zien dát je die verbinding maakt. Bovendien maakt je telefoon op de achtergrond nog een heleboel andere verbindingen. Gegevens die via die weg verstuurt worden, kun je gewoon inzien.'

Meer tips? Lees ook: Veilig op openbare wifi: waar moet je ook alweer om denken?

Bron: NOS / Radar

Ook interessant