Verbod op verkoop messen aan minderjarigen

Verbod op verkoop messen aan minderjarigen

Het kabinet wil de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk verbieden. Dat laten ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Justitie) woensdag weten. Het verbod maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om het dragen en gebruik van messen door jongeren tegen te gaan.

Sinds vorig jaar vinden er steeds vaker steekincidenten plaats waarbij minderjarigen betrokken zijn. Daarom heeft het kabinet samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan.

96 procent is voorstander van het verbod op de verkoop van messen aan kinderen

Een overgrote meerderheid (96 procent) is voorstander van het verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen. Dat blijkt uit een eerder onderzoek van Radar onder ruim 1600 pollrespondenten, naar aanleiding van het besluit van Action en andere winkels om vrijwillig de verkoop van messen aan kinderen onder de 16 te staken.

Het dragen van veel soorten messen is landelijk al verboden

Het dragen van veel soorten messen is landelijk al verboden. Deze regels worden de komende tijd verduidelijkt, zodat er beter kan worden opgetreden tegen mensen die steekwapens bij zich dragen. De gemeente Zaanstad besloot onlangs al om lokaal een aangescherpt verbod in te voeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich eerder dit jaar ook uit voor een aanscherping.

Een landelijk verbod op de verkoop aan minderjarigen maakt ook deel uit van het actieplan. Maar omdat het maken en aannemen van een wet tijd kost, wordt er in de tussentijd overlegd 'met grote winkelketens over hoe tegen te gaan dat winkeliers legale messen - zoals keukenmessen - nog aan minderjarigen verkopen', schrijven Grapperhaus en Dekker aan de Tweede Kamer.

Er komt een campagne om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen

Naast het verbod komt er onder meer een campagne om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. 'Lessen op school door bijvoorbeeld een officier van justitie en voorlichting door Halt dragen hier verder aan bij.'

Ook moet het voor leerlingen die zich bedreigd voelen makkelijker worden om dat te melden, bij bijvoorbeeld een schooljongerenwerker of een wijkagent. Verder moet het voor scholen, in overleg met politie en de gemeente, makkelijker worden kluisjes te controleren.

'Met een verbod is het probleem niet opgelost'

Een woordvoerster van Sociaal Werk Nederland vindt de nieuwe maatregel 'super'. Maar met een verbod is volgens haar het probleem niet opgelost. 'Symptoombestrijding', noemt ze het. 'Er is veel meer aan de hand.'

Samen met BV Jong, de bracheorganisatie voor jongerenwerkers, wil Sociaal Werk Nederland met het kabinet in gesprek over 'de angstcultuur' onder jongeren. De zegsvrouw laat weten dat veel jongeren bang zijn om slachtoffer te worden van geweld en daarom met een mes op zak lopen. Volgens haar moet er in buurten geïnvesteerd worden, zodat jongeren in een veilige omgeving kunnen opgroeien.

Scouting Nederland wil in gesprek met het kabinet

Scouting Nederland begrijpt de maatregelen die het kabinet neemt. Maar de organisatie wil graag in gesprek over hoe de scoutingactiviteiten kunnen blijven plaatsvinden.

Het gebruik van een zakmes is een belangrijk onderdeel van de scouting, legt Wendy van Rossum van Scouting Nederland uit. 'Wat wij doen is jongeren juist op een verantwoorde manier leren omgaan met een zakmes.'

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant