Verbod voor kinderidolen op voedselverpakkingen voor kinderen

Verbod voor kinderidolen op voedselverpakkingen voor kinderen

Producenten mogen geen kinderidolen meer afbeelden op hun voedselverpakkingen, als die producten niet voldoen aan de voedingsrichtlijnen. Die afbeeldingen mogen helemaal niet meer worden gebruikt als ze zijn gericht op kinderen tot zeven jaar. De Reclamecode voor Voedingsmiddelen is namelijk vanaf 1 februari aangescherpt.

De regels waaraan verantwoorde reclame moet voldoen, liggen vast in de Nederlandse Reclame Code. Die gaat over onder meer reclame voor cosmetische ingrepen, reisaanbiedingen, maar ook over kindermarketing. Het gebruik van kinderidolen is al jaren beperkt in reclame op tv, print, op scholen, bij sportevenementen en online. Maar idolen waren nog wel te zien op verpakkingen en ander reclamemateriaal. Dat wordt nu dus ingeperkt.

Gezondheidsorganisaties maar ook ouders vinden al jaren dat kinderen met leuke verpakkinkjes te veel worden verleid om ongezonde producten te eten. De FNLI kondigde al vorig jaar aan daar iets aan te gaan doen.

Consumentenbond: overgangstermijn te lang

De Consumentenbond liet weten weliswaar in het bestuur te zitten van de Reclame Code Commissie, maar deze code nou juist niet te hebben ondertekend. De bond vindt de overgangstermijn van anderhalf jaar veel te lang duren. 'Fabrikanten hebben zich hier al jaren op kunnen voorbereiden.' Bovendien hanteert de industrie 'eigen, te ruime' voedingscriteria waardoor kindermarketing nog steeds mogelijk is op producten met veel suiker of zout. Verder mogen weliswaar kinderidolen niet meer op de verpakking, maar fabrikanten gebruiken ook verkooptrucs als prijsvragen en spaaracties, stelt de bond, samen met de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding.

Bron: ANP

Ook interessant