Verdrievoudiging van klachten over implantaten, zegt het RIVM

Verdrievoudiging van klachten over implantaten, zegt het RIVM

Gezondheidsinstituut RIVM heeft het aantal meldingen van gezondheidsklachten als gevolg van implantaten vorig jaar bijna zien verdrievoudigen. De meeste meldingen gingen over koperspiraaltjes (bijna de helft) en borstimplantaten (43 procent), op afstand gevolgd door bekkenbodemmatjes (2,2 procent).

In totaal ging het om 714 meldingen van bijwerkingen van implantaten in 2021, vergeleken met 248 een jaar eerder. Het RIVM verklaart de sterkte toename doordat er begin vorig jaar veel aandacht van de media was voor bijwerkingen van anticonceptiespiraaltjes. Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM deed toen een oproep om klachten hierover te melden.

Bij koperspiraaltjes vaak uitzakking tot in de baarmoedermond

De meeste klachten bij koperspiraaltjes waren uitzakking van het spiraaltje tot in de baarmoedermond en zware menstruele bloeding. Ook uitstoting van het spiraaltje, ongeplande zwangerschap en pijn in de onderbuik werden gemeld. Bij borstimplantaten werd vermoeidheid het meest genoemd, gevolgd door pijn aan de gewrichten of borsten.

Zwanger door koperspiraaltje?

De Ballerine is een spiraaltje voor vrouwen waar geen hormonen in zitten. Het anticonceptiemiddel is ruim een jaar op de markt. Hoewel het spiraaltje er dus voor zou moeten zorgen dat vrouwen niet zwanger raken, zijn er al wel zwangerschappen met de Ballerine gemeld. Radar besprak in de uitzending hoe dit kan gebeuren. 

Bron: ANP

Ook interessant