Verdubbeling van elektrische auto's op Nederlandse wegen

Verdubbeling van elektrische auto's op Nederlandse wegen

Het aantal volledig elektrisch aangedreven auto's in Nederland is afgelopen jaar verdubbeld. Op 1 januari 2019 ging het om bijna 45.000 voertuigen, tweemaal zoveel als een jaar eerder. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebaseerd op cijfers van wegverkeersdienst RDW.

Daarmee tonen volledig elektrische auto's een forse groeispurt. Begin 2014 waren er nog 4600 van deze auto's en vijf jaar later is dit dus bijna vertienvoudigd. Vorig jaar kwamen er per saldo bijna 23.000 volledig elektrische auto's op de weg bij. De Tesla Model S is de meest voorkomende volledig elektrische auto in Nederland met ruim 12.000 stuks, aldus het CBS.

Het totale aantal stekkerauto's, met dus ook plug-in hybrides, lag op 1 januari op bijna 139.000, wat neerkomt op 1,6 procent van alle personenauto's in Nederland. Het merendeel van deze stekkerauto's is voor zakelijk gebruik.

Volkswagen ID.3

Volkswagen heeft binnen één dag na de onthulling van zijn nieuwe, relatief goedkope elektrische Volkswagen ID.3 al meer dan 10.000 aanbetalingen van 1000 euro binnen van klanten. De voorinschrijving voor de auto waarmee Volkswagen zich in het elektrische tijdperk wil storten loopt daarmee voor op schema, maar kan nog niet tippen aan de animo in de meest vergelijkbare Tesla.

Veel elektrische auto's zijn nu of nog erg duur of hebben bijvoorbeeld een erg beperkt bereik. De Model 3 van Tesla moest de eerste echt goede elektrische wagen voor de massa worden na de succesvolle introductie van enkele duurdere auto's. Bij de introductie van die auto konden kopers ook een aanbetaling van 1000 euro doen voor een plek in de wachtrij. Dat gebeurde 115.000 keer in een etmaal.

Hoogste tijd voor een elektrische auto?

Elektrisch rijden is natuurlijk veel beter voor het milieu. Maar is het ook beter voor je portemonnee?

Lees meer over de kosten

Bron: ANP

Ook interessant