toggle menu

Vereniging Eigen Huis werkt aan rechtszaak tegen NAM om aardbevingsschade

Vereniging Eigen Huis werkt aan rechtszaak tegen NAM om aardbevingsschade

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat Groningers die aardbevingsschade hebben opgelopen 'veel te lang in de ellende zitten' en bereidt een rechtszaak voor tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om af te dwingen dat schade snel wordt afgehandeld. Die schadeafhandeling ligt op dit moment stil bij gebrek aan een protocol.

Dat protocol moet er komen, omdat het schadeproces vorig jaar is veranderd. De NAM staat voortaan meer op afstand en de door de overheid aangestelde Nationaal Coördinator Groningen (NCG) krijgt een grotere rol. Maar het protocol is dus nog niet af. Volgens de vereniging zou dat niet uit moeten maken. De organisatie stelt dat schade direct door de NAM kan worden afgehandeld, ook zonder protocol.

De VEH wijst erop dat het uitgangspunt sinds 1 januari is dat schade aan gebouwen in het aardbevingsgebied voortkomt uit de gaswinning. Gedupeerden hoeven hier geen bewijs voor aan te dragen. Als de NAM het tegendeel vermoedt, moet het bedrijf hier bewijs voor aandragen.

Lees ook: 'NAM moet binnen 48 uur na aardbeving met maatregelen komen'

Bron: ANP

Ook interessant