Vergoedingsregeling aardbevingen begonnen: 5000 euro voor lichte schade

Vergoedingsregeling aardbevingen begonnen: 5000 euro voor lichte schade

Mensen die voor het eerst een melding doen van mijnbouwschade kunnen vanaf maandag kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro. Door te kiezen voor die 5000 euro wordt in een klap alle aanwezige fysieke schade afgehandeld, waarmee schadeloket Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) duizenden schades hoopt af te handelen. Dit meldt RTV Noord. 

De vaste vergoeding van 5000 euro is een alternatief voor een maatwerkprocedure en geldt alleen op adressen waar nog nooit eerder een schademelding is gedaan. Bij de vaste vergoeding van 5000 euro komt er geen deskundige over de vloer die de schade beoordeelt. De regeling is met name bedoeld voor eenvoudige en kleinere schades.

Vergoeding is niet zonder consequenties

Een keuze voor de vaste vergoeding is niet zonder consequenties. Opnieuw een schadevergoeding indienen kan namelijk niet zomaar. Dat is alleen mogelijk als er een nieuwe aardbeving is geweest die opnieuw heeft geleid tot schade aan het desbetreffende adres. Ook kan het mogelijk lastiger worden om in de toekomst nieuwe schade vergoed te krijgen. 

Tot twee keer toe is de vergoeding uitgesteld

De vaste vergoeding werd in mei aangekondigd en zou meteen na de zomer van start gaan, maar door tegenvallers bij het IMG is dat tot twee keer toe uitgesteld. Per 1 november kunnen mensen die nog nooit schade hebben gemeld de keuze maken. Mensen van wie hun allereerste schade nog in behandeling is, kunnen naar verwachting in december de keuze maken voor de vaste vergoeding van 5000 euro.

13.000 woningeigenaren hebben interesse

Ongeveer 13.000 woningeigenaren hebben volgens het IMG al laten weten interesse te hebben in de vaste vergoeding in plaats van een maatwerkprocedure.

Bron: RTV Noord
 

Ook interessant