toggle menu

'Verkeersveiligheid groter met slimme belasting'

'Verkeersveiligheid groter met slimme belasting'

De veiligheid in het verkeer kan volgens een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) verbeterd worden door slimmere belasting te heffen op auto's. De belasting op veilige auto's moet omlaag en op onveilige auto's omhoog.

Er is te weinig aandacht voor veiligheid van auto's, terwijl dat wel de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit is, aldus het CPB. Dat wijst erop dat andere negatieve effecten van autorijden zoals milieuvervuiling wel op de automobilist worden verhaald.

Er bestaan tal van systemen die de veiligheid op de weg moeten waarborgen. Auto's zijn de afgelopen decennia steeds veiliger geworden door onder meer airbags en kreukelzones. 'Toch zijn er nog steeds significante verschillen tussen voertuigen in de mate waarin ze bescherming bieden', aldus het CPB. Niet ieder voertuig biedt bij een botsing bijvoorbeeld evenveel bescherming. Dit gaat zowel om de bescherming van de inzittende als die van de omgeving. 

Volgens het CPB hoeft er geen nieuwe belasting te komen. Om de aanschaf van veilige auto's te stimuleren zou bijvoorbeeld de aanschafbelasting op veilige voertuigen kunnen worden verlaagd. Ook kan de informatievoorziening naar consumenten verbeterd worden.

Bron: ANP

Ook interessant