toggle menu

'Verlaag griffiekosten voor reguliere rechtspraak'

'Verlaag griffiekosten voor reguliere rechtspraak'

De kosten voor eenvoudige incassozaken moeten omlaag. Zo kan de toegang tot de onafhankelijke rechter worden gegarandeerd. Dat stelt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

Omdat de griffiekosten voor reguliere rechtspraak hoog zijn, een procedure bij de kantonrechter kan al oplopen tot bijna 500 euro, leggen bijvoorbeeld energiebedrijven en zorgverzekeraars steeds vaker incassozaken voor aan een goedkopere commerciële virtuele rechtbank, zoals e-Court. Volgens Bakker is het onduidelijk of daarbij de belangen van de klanten met een betalingsachterstand voldoende zijn gewaarborgd.

Bakker reageert hiermee op onderzoek van journalistiek platform Investico in opdracht van Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer. Zij hadden het platform gevraagd uit te zoeken hoe e-Court werkt. Daaruit blijkt nu dat deze virtuele rechtbank niet transparant is. Zo worden vonnissen niet gepubliceerd en is het onbekend wie de rechters zijn. Bovendien kunnen gedaagden, als zij zich willen verweren, dat alleen via de computer doen.

'Onbegrip moet worden voorkomen'

'Voorkomen moet worden dat mensen het er maar bij laten zitten omdat zij de procedures niet begrijpen, bang zijn voor druk die gepaard gaat met incasso of het verschil niet zien tussen e-Court en een rechter,' zegt Bakker.

Hij pleit dan ook voor lagere griffiekosten. 'Dan wordt het verschil met de prijs voor arbitrage kleiner en kunnen rechtzoekenden tegen vergelijkbare kosten kiezen voor de bescherming van de onafhankelijke en onpartijdige overheidsrechter.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant