toggle menu

'Vermoeidheid, stress en tijdgebrek oorzaken van ongezonde leefstijl'

'Vermoeidheid, stress en tijdgebrek oorzaken van ongezonde leefstijl'

Bijna alle Nederlanders zien ontspanning, goede voeding en lichamelijke beweging als essentiële onderdelen van een gezond leven. Desondanks handelt bij lange na niet iedereen hiernaar. Dit meldt het Zilveren Kruis op basis van een onderzoek van Kanter. Met name vermoeidheid, stress en tijdgebrek worden gezien als de boosdoeners die Nederlanders weerhouden van een gezonde leefstijl.

Een op de vijf Nederlanders voelt zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent zegt te moe te zijn om te ontspannen. Vrouwen ondervinden over het algemeen meer barrières om te werken aan een gezonde levensstijl. 

'Drempel te hoog'

Jan-Willem Evers van het Zilveren Kruis stelt dat de drempel om gezond te leven voor veel mensen te hoog ligt. Dit komt dus door factoren als vermoeidheid en stress, maar ook externe factoren kunnen het lastiger maken om aan de slag te gaan. Een volle planning of slecht weer zijn ook redenen voor Nederlanders om een gezonde leefstijl uit te stellen.

Stel realistische doelen

'De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn', aldus Hidde van der Ploeg van het Amsterdam UMC. Hij stelt dat mensen vaak gelijk een marathon willen lopen of elke dag de sportschool in willen duiken, terwijl dit volgens hem averechts kan werken.

'Het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag.'

Bron: ANP / Zilveren Kruis

Ook interessant