toggle menu

Vermogensbelasting omzeild door vermogende particulieren

Vermogensbelasting omzeild door vermogende particulieren

Vermogende particulieren maken massaal gebruik van een nieuwe route om belasting te besparen en anoniem te blijven. Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen, schrijft Trouw donderdag.

Door deze constructie zijn zij eveneens niet terug te vinden in het openbare Handelsregister. Daarmee anticiperen de rijken alvast op aanstaande wetgeving die anonimiteit juist moet tegengaan.

Vrijstelling van vermogensbelasting

Een fonds voor gemene rekening is vergelijkbaar met een vennootschap, waarbij een aantal mensen hun geld bij elkaar leggen en een beheerder aanstellen. Zo’n fonds is aantrekkelijk omdat het is vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3.

Veel geld besparen

In plaats daarvan wordt, afhankelijk van mogelijke vrijstellingen, 25 of 40 procent belasting betaald. Dat kan veel geld schelen: vermogensbelasting wordt geheven over een fictief rendement, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten belasting is verschuldigd. Vanwege de lage rentestand op dit moment, scheelt het veel geld.

Trendbevestiging

De Belastingdienst bevestigt de trend in Trouw. Dit jaar zijn al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. Dat is veel meer dan het aantal aanvragen die 'over de afgelopen paar jaar in totaal rond de honderd liggen', aldus de Belastingdienst.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant