Verpakking Brinta krijgt binnenlaag tegen olie

Verpakking Brinta krijgt binnenlaag tegen olie

Het voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz gaat uit voorzorg een beschermende coating aanbrengen in de verpakkingen van de producten Brinta en Dora Pasta (Honig).

De huidige gerecycled kartonnen verpakkingen laten 'in sommige gevallen' kleine hoeveelheden minerale olie doorlekken naar de inhoud.

Bekijk ook de uitzending die Radar maakte over minerale olie in voedsel.

Wettelijke limieten

Volgens eigen onderzoek van Kraft Heinz vallen de gemeten waardes wel binnen de wettelijke limieten. 'Er is tot nu toe onvoldoende bekend over de mogelijke effecten op de gezondheid van minuscule hoeveelheden minerale olie die soms in voedingsmiddelen worden aangetroffen', aldus de fabrikant.

De nieuwe verpakkingen, die naar verwachting na de zomer gereed zijn, krijgen waarschijnlijk een plastic binnenlaag.

Alledaags voedsel

Uit eerder onderzoek van voedselwaakhond foodwatch is gebleken dat een groot deel van alledaagse voeding in Nederland - zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag - vervuild is met gevaarlijke minerale oliën. 'Wij zijn blij dat Heinz nu toch de zorgen over de gevaarlijke minerale oliën in voedsel erkent, nadat foodwatch tot tweemaal hoge gehalten minerale oliën in Brinta en Honig Dora pasta vond en minister Schippers erkende dat bepaalde minerale oliën inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn', zegt de organisatie.

Vervuilde producten

Foodwatch begrijpt echter niet waarom Heinz de maatregelen slechts neemt voor de twee producten die foodwatch heeft getest. De beoordeling van zijn andere producten - die mogelijk ook zijn vervuild - wordt op de lange baan geschoven. 'Ook blijven de vervuilde producten deze zomer in de schappen waar uit oogpunt van de gezondheid van haar klanten, producent Heinz deze producten uit de schappen zou moeten halen.'

Bron: ANP

Ook interessant