Verplichte verduurzaming eigen woning werkt averechts

Verplichte verduurzaming eigen woning werkt averechts

Ondanks een overdaad aan overheidsspotjes en informatie van hypotheekverstrekkers en energiebedrijven, interesseert bijna de helft van de huizenbezitters zich niet voor verduurzaming van de eigen woning. Dwang om het huis energiezuinig te maken, blijkt zelfs averechts te werken, meldt De Telegraaf. 

Slechts tien procent van de huidige huizenbezitters is van plan op korte termijn zelf actie te ondernemen om de woning energiezuinig te maken, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van ING en onderzoeksbureau Kantar TNS onder 1046 huizenbezitters en mensen die van plan zijn een woning te kopen. Vereniging Eigen Huis herkent de uitkomsten.

Steeds vaker klagen leden over opgelegde verplichtingen van de eigen gemeente, bijvoorbeeld energiezuinige of gasloze toepassingen, zonder dat hierbij enige financiële of andere praktische hulp wordt geboden.

Klimaatdoelen

Over dertig jaar zal geen enkel huis meer op het gas aangesloten zijn. Niemand zal nog in een diesel- of benzineauto rijden en elk gebouw is verwarmd en verlicht door middel van duurzame bronnen. Nederland heeft dus nog een lange weg te gaan om de klimaatdoelen te halen. Antoinette Hertsenberg praat in het tweeluik van Radar Extra met wetenschappers die uitleggen waarom het niet vijf voor twaalf is maar vijf over twaalf: 

Kijk de documentaire 'Van gas los' 

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant