toggle menu

Verspillingsvrij op vakantie? Tips van het Voedingscentrum

Verspillingsvrij op vakantie? Tips van  het Voedingscentrum

Maak je koelkast en fruitschaal op tijd leeg voor je op vakantie gaat om voedselverspilling te voorkomen, roept het Voedingscentrum op. Als je eten over hebt, deel het dan met je buren.

‘Veel vers eten is niet geschikt om mee te nemen en blijft ook niet goed tot je terug bent. Je kunt het daarom beter opmaken of weggeven voor je gaat’, zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

Planning

De voorraad opmaken voor vertrek hoeft niet ingewikkeld te zijn en begint met een goede planning, volgens Van Dooren. ‘Bedenk de laatste keer dat je boodschappen doet voordat je op vakantie gaat, wat je écht nodig hebt. Maak eerst een reisje langs je koelkast, voorraadkast en fruitschaal. Wat moet op? Wanneer eet je het op? En hoeveel dagen eet je nog thuis? Je weet dan precies wat je nodig hebt en koopt dan minder snel te veel.’ Maak van restjes die je nog thuis hebt voor je ‘laatste’ maaltijd bijvoorbeeld soep, salade of een roerbakgerecht. ‘Een halfje brood of groente kun je prima invriezen en is bovendien handig bij thuiskomst.’

Buren

Het kan gebeuren dat er nog eten of drinken overblijft voor vertrek. Bedenk dan op tijd wie je er blij mee kunt maken; familie, vrienden of – lekker dichtbij - je buren, zegt Van Dooren. ‘Laat de buren in je koelkast gluren. Dat is de makkelijkste oplossing om overgebleven eten van de afvalbak te redden.’

‘Alle beetjes helpen’

Volgens het Voedingscentrum kunnen er vele tonnen goed voedsel worden gered als alle Nederlanders verspillingsvrij op vakantie vertrekken. ‘Alle beetjes helpen en maken een groot verschil’, benadrukt Van Dooren.

Op maandag 15 juli vraagt het Voedingscentrum aandacht voor een verspillingsvrij vertrek en worden op station Den Haag Centraal 2.000 checklijstjes van eetpapier uitgedeeld.

Bron: Voedingscentrum 

Ook interessant