toggle menu

Vertrouwen in ING, ABN AMRO en Rabobank neemt af

Vertrouwen in ING, ABN AMRO en Rabobank neemt af

Het vertrouwen in de grootbanken neemt af. Dit blijkt uit onderzoek van Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS, onder 30.000 consumenten. Waar ING, Rabobank en ABN AMRO vertrouwen verliezen, is het vertrouwen in ASN Bank, Triodos en SNS juist gegroeid. Opvallend: de minst positief beoordeelde banken hebben (nog altijd) de meeste klanten.

Gevraagd naar hoeveel vertrouwen consumenten hebben dat de bank waar zij een spaarrekening hebben, het belang van de klant centraal heeft staan, blijkt dat bij de grootbanken (heel) weinig te zijn. ING wordt van de grote banken het meest negatief beoordeeld: 79 procent heeft heel weinig tot weinig vertrouwen in deze bank. Slechts 2 procent oordeelt positief. Afgezet tegen vergelijkbaar onderzoek van Radar 2,5 jaar geleden is dit een afname in vertrouwen: destijds oordeelde 70 procent van de klanten ING negatief en 5 procent positief. Ook ABN AMRO en Rabobank worden minder positief beoordeeld dan 2,5 jaar geleden. Opvallend is dat dit de drie banken zijn waar de meeste respondenten, ondanks het gemis aan vertrouwen, hun geld hebben staan.

Positief over ASN en Triodos

Het vertrouwen dat mensen hebben in ASN Bank, Triodos en SNS is juist toegenomen. ASN gaat aan kop: 44 procent oordeelt positief over de bank (in 2017 was dit 27 procent), 20 procent oordeelt negatief (in 2017 was dit 42 procent). ASN en Triodos zijn de enige banken waarbij meer mensen positief dan negatief oordelen.

De Eerlijke Bankwijzer bevestigt de bevindingen van Radar. De organisatie doet al tien jaar onderzoek naar de gevolgen van investeringen van banken voor mens, dier en milieu. Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer: ‘Wij herkennen het beeld dat uit de enquête van Radar naar voren komt. In de afgelopen 2,5 jaar komen we op een totaal van ruim 30.000 klachten die via de Eerlijke Bankwijzer zijn verstuurd naar banken, met name ING, ABN Amro en Rabobank. Dit zijn klachten van consumenten die banken aanspreken op hun niet-duurzame investeringen.' Op de website van de Eerlijke Bankwijzer kunnen consumenten vergelijken hoe banken scoren op verschillende vlakken als duurzaamheid, mensenrechten en bonussen.

Meer informatie over het onderzoek, en meer cijfers, is te vinden in de volledige onderzoeksuitslag:

Spaarklanten hebben minste vertrouwen in ING, meeste in ASN

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant