toggle menu

Vertrouwen in internet neemt af

Vertrouwen in internet neemt af

Mensen beginnen het vertrouwen in een vrij internet te verliezen. Dat komt doordat landen en bedrijven 'enorme hoeveelheden privégegevens verzamelen over mensen en ondernemingen, hun gesprekken, hun plannen, hun locaties, hun gedrag, hun aankopen en wat ze bekijken en lezen'.

Regeringen en ondernemingen moeten erkennen dat privacy en bescherming van privégegevens fundamentele mensenrechten zijn.

Dat heeft de Zweedse oud-minister Carl Bildt woensdag gezegd in Den Haag. Bildt doet als voorzitter van de Global Commission on Internet Governance, een onafhankelijke denktank, mee aan de komende cybertop. De commissie heeft een oproep opgesteld en hoopt dat anderen zich daarbij aansluiten.

'Vetrouwen moet terug'

Het is volgens Bildt heel belangrijk dat burgers en bedrijven weer vertrouwen krijgen in internet. 'Mensen en bedrijven moeten worden beschermd tegen misbruik van internet door terroristen en cybercriminelen en het doorschieten van regeringen en bedrijven die privégegevens verzamelen en gebruiken', aldus de commissie.

Privacyschandalen

Vanwege de privacyschandalen ontwikkelen sommige bedrijven privacyvriendelijke mobiele telefoons. Opsporingsdiensten zijn daar niet blij mee, omdat ze niet kunnen meelezen. Ze willen dat er 'achterdeuren' worden ingebouwd. Bildt ziet daar niets in: 'Vrijheid en veiligheid ondersteunen elkaar, offline en online.'

Bron: ANP

Ook interessant