'Verzamelen privégegevens Windows 10-gebruikers is in strijd met de wet'

'Verzamelen privégegevens Windows 10-gebruikers is in strijd met de wet'

De manier waarop Microsoft privégegevens van Windows 10-gebruikers verzameld is in strijd met de Nederlandse privacywet. Deze conclusie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) getrokken na een onderzoek naar Windows 10 Home en Pro.

Al voordat Windows 10 werd uitgebracht, zette de Consumentenbond vraagtekens bij de manier waarop Microsoft met de privacy van gebruikers omging.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens informeert Microsoft consumenten onvoldoende over het gebruik van hun persoonlijke data. Ook is het voor gebruikers volgens de autoriteit niet mogelijk om rechtsgeldige toestemming te geven voor het verwerken van hun eigen data.

'Non-stop foto’s van het computergedrag'

Bij de standaardinstellingen van Windows verzamelt Microsoft voortdurend gegevens over het gebruik van apps en het surfgedrag via de internetbrowser Microsoft Edge. Hierdoor weet Microsoft bijvoorbeeld welke apps zijn geïnstalleerd. AP schrijft: 'Microsoft maakt als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf.' Een deel van de gegevens wordt ook gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen.

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP: 'Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op. Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen.'

Standaard aangezet bij installatie

Bij het installeren van Windows 10 kunnen gebruikers aangeven welke gegevens Microsoft mag verzamelen. Dit kan gaan om apps die je gebruikt, je surfgeschiedenis, maar ook bijvoorbeeld je locatiegeschiedenis. Bij de installatie is het wel mogelijk om de verzameling uit te zetten, maar standaard staat de dataverzameling aan. Volgens AP is dit onvoldoende: 'Dat iemand de standaardprivacyinstellingen bij de installatie niet actief wijzigt, wil niet zeggen dat hij dús toestemming geeft voor het gebruik van zijn gegevens.'

Reactie Microsoft

Microsoft zegt het niet met alle kritiekpunten eens te zijn en betwist de juistheid van sommige punten. Zo kunnen gebruikers, zo stelt het bedrijf, wél op diverse manieren meer informatie krijgen over de gegevens die worden verzameld en hoe deze gebruikt worden.

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen actieve computers met Windows 10 Home en Pro.

Hoe pas je de privacyinstellingen in Windows 10 aan?

Je kunt je privacyinstellingen in Windows 10 aanpassen door naar Instellingen te gaan en dan naar Privacy.

Bij deze instellingen kun je allerlei onderdelen in- of uitschakelen. Het gebruik van jouw persoonlijk data voor gepersonaliseerde advertenties kun je bijvoorbeeld uitzetten door Reclame ID uit te schakelen.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens / ANP

Ook interessant