Verzekeraar NN dringt beleggen in kolen terug

Verzekeraar NN dringt beleggen in kolen terug

Verzekeraar NN stopt met beleggingen in bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van kolen. Nu steeds duidelijker wordt dat de fossiele brandstof in grote mate bijdraagt aan klimaatverandering, is die maatregel volgens NN nodig om het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Bedrijven die voor meer dan 30 procent van hun opbrengsten afhankelijk zijn van de winning van steenkool of bruinkool voor energie-opwekking, zet de vermogensbeheerder van NN op een uitsluitingslijst. Dat betekent dat beleggingsfondsen onder beheer van NN aandelen of obligaties van die bedrijven afstoot. De grens wordt vervolgens stapsgewijs verlaagd, tot minder dan 5 procent van de omzet van de betrokken bedrijven in 2030.

NN is niet de eerste verzekeraar die beleggingen in kolenbedrijven terugdringt. Aegon kondigde in 2016 soortgelijke maatregelen aan.

'Verstandige en logische keuze'

Greenpeace noemt de maatregel van NN een 'verstandige en logische keuze' en hoopt dat andere verzekeraars en pensioenfondsen zullen volgen. De milieuorganisatie is echter kritisch over beleggingen in Polen. In dat land gaat NN door met bepaalde beleggingen in kolen, omdat die namens een pensioenfonds worden gedaan waarover de verzekeraar niets te zeggen heeft.

Radar Gemist: Levensverzekeraars investeren in wapenhandel

Door oorlog en geweld verlaten mensen huis en haard omdat ze hun leven niet meer zeker zijn. Dat lijkt misschien ver van je bed, maar de wereld is kleiner dan hij soms lijkt. Misschien beleg je wel via je pensioen of je verzekeraar in foute wapenhandel. Radar onderzocht in 2015 hoe transparant verzekeraars hierover zijn.

Bekijk de uitzending

Bron: ANP

Ook interessant