'VGZ heeft te weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd'

'VGZ heeft te weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd'

Zorgverzekeraar VGZ heeft in Nederland zo weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd, dat patiënten die een implantaat of klikgebit nodig hebben soms niet eens in hun eigen provincie terechtkunnen. Dat stelt brancheorganisatie ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen). Daarmee voldoet de zorgverzekeraar volgens ANT niet aan zijn zorgplicht.

'Als patiënten naar een niet-gecontracteerde implantoloog gaan, kunnen patiënten achteraf geconfronteerd worden met een niet betaalde rekening die kan oplopen tot honderden euro’s, ondanks dat de behandeling onder de basisverzekering valt', aldus de tandartsorganisatie. Volgens de organisatie gaat het vaak om kwetsbare ouderen die een klikgebit nodig hebben of dat moeten vervangen.

ANT zegt een brandbrief te hebben gestuurd naar VGZ.

'Wij voldoen aan de zorgplicht', zegt VGZ

VGZ laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen dat er onvoldoende contracten zijn afgesloten met tandartsen-implantologen. 'De ANT maakt een onderscheid in geaccrediteerde en niet-geaccrediteerde implantologen, maar dat onderscheid maakt VGZ niet. Daarnaast kunnen mensen ook bij een kaakchirurg in een ziekenhuis terecht. Deze groep heeft de ANT niet meegeteld, waardoor er een scheef beeld is ontstaan. Wij voldoen dan ook aan de zorgplicht', aldus de zorgverzekeraar in een verklaring.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) zegt over dit onderwerp signalen te hebben gekregen. De NZA zoekt uit of het tot problemen leidt, 'voor zover het om basiszorg gaat', aldus een woordvoerder.

Radar terugkijken: Hinderpaalcriterium: hoge kosten vanwege onvolledige vergoeding van je verzekeraar

Bron: ANP

Ook interessant