VGZ maakt ziekenhuistarieven bekend

VGZ maakt ziekenhuistarieven bekend

Na zorgverzekeraar CZ, maakt nu ook concurrent VGZ zijn ziekenhuistarieven openbaar. Het gaat om de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro, maakte de verzekeraar dinsdag bekend.

Ook de patiëntwaarderingen over de behandelingen in de betreffende ziekenhuizen worden online gezet. 'Tarieven alleen zeggen niet zoveel. Onze klanten vragen ons om meer houvast bij het kiezen van een ziekenhuis', stelt de zorgverzekeraar. Om patiënten hierbij te helpen ging VGZ een samenwerking aan met ZorgkaartNederland van Patiëntenfederatie Nederland. Daar kunnen mensen hun waarderingen achterlaten, nadat ze door een zorgverlener behandeld zijn.

Vergelijken

CZ publiceerde de tarieven afgelopen zomer als eerste. Consumenten kunnen nu vooraf zien wat een ziekenhuisbehandeling kost. Ook kunnen de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar worden vergeleken. Of Achmea en Menzis, de andere twee grote zorgverzekeraars in Nederland, hun tarieven gaan publiceren is nog onbekend.

Schippers wil tarieven bekend hebben

Minister Schippers (Volksgezondheid) wil al langer dat alle zorgverzekeraars de tarieven bekendmaken die ze met ziekenhuizen afspreken. Dat is volgens haar in het belang van de patiënt. De minister wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit met een plan komt, waarbij alle ziekenhuistarieven onderling te vergelijken zijn.

Bron: ANP

Ook interessant