toggle menu

Videodiensten beperken rechten consument in algemene voorwaarden

Videodiensten beperken rechten consument in algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van sommige videostreamingdiensten zijn niet in de haak. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een verkennend onderzoek. Daarbij worden de rechten van consumenten ten onrechte beperkt.

Zo stellen sommige diensten dat consumenten ze alleen in het land waar hun Europese hoofdkantoor zit voor de rechter kunnen slepen. Ook stellen sommige bedrijven dat ze algemene voorwaarden zonder dat vooraf bekend te maken eenzijdig kunnen wijzigen.

De ACM doet nu met andere Europese marktwaakhonden verder onderzoek naar de algemene voorwaarden van videodiensten. Overigens stelt de ACM ook dat dergelijke voorwaarden bij veel andere online diensten voorkomen. De toezichthouder gaat met overtreders in gesprek om te zorgen dat de algemene voorwaarden van bedrijven aan Europese regels voldoen.

Gezonde concurrentie gunstig voor consument

De consumentenwaakhond onderzocht verder de marktmacht van de verschillende videostreamingdiensten en concludeerde dat die beperkt is. Er is genoeg concurrentie en dat leidt tot positieve resultaten voor de consument, zoals meer aandacht voor de inhoud van video's en nieuwe diensten.

De meeste videostreamingdiensten worden betaald door de inkomsten van online advertenties. Ook op die markt is de concurrentie in orde. Er zijn genoeg bedrijven die online advertenties aanbieden en zijn er genoeg manieren om online te adverteren.

Lees ook: 7 tips om het meeste uit je Netflix te halen

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant