Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

Bij vier Universitair Medische Centra in het land wordt het binnenkort mogelijk om protonentherapie te volgen. Het gaat om een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte donderdag bekend dat UMC's in Groningen, Amsterdam en Maastricht een vergunning krijgen voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie. Dat geldt ook voor het samenwerkingsverband tussen Delft, Leiden en Rotterdam.

Het ministerie heeft daarvoor een regeling met vergunningvoorwaarden opgesteld. De UMC's moeten de vergunning nog wel aanvragen. Dat kan tot eind van de maand.

In totaal zijn er 8 UMC's in Nederland, maar maximaal vier daarvan krijgen een vergunning, in sommige gevallen in een samenwerkingsverband.

Per jaar kunnen 2200 patiënten protonentherapie krijgen. Dat duurt nog wel even. In Delft is de therapie naar verwachting in 2016 te ondergaan en het Academisch Ziekenhuis Maastricht denkt medio 2017 de behandeling aan te kunnen bieden.

Bij de behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

Bron: ANP

Ook interessant