Radar

toggle menu

Vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude

Vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude

Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees.

Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager. Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt.

Verhuld

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. En tijdens de inval op het bedrijf van Willy Selten vonden inspecteurs facturen waarop de diersoort werd verhuld, aldus de aanklager.

Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij loog dat hij geen paardenvlees verwerkte. 'Afnemers werden misleid en opgelicht', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Zij gelooft niet dat Willy Selten slechts een vergissing heeft gemaakt. Ze zegt dat de paarden bewust uit de administratie werden gehouden. 'Willy Selten zag kans om veel geld te verdienen. De kans diende zich aan en hij is daar bewust ingestapt. De zwarte stroom paardenvlees werd verhuld en dat was de bedoeling.'

'Meester in misleiding'

Tijdens controles en bedrijfsbezoeken werd het bedrijf netjes opgeruimd om de verwerking van paardenkarkassen te vervullen. 'Selten was een ware meester in misleiding. Hij misleidde iedereen. Zijn personeel, de toezichthouder en de consument. Het vertrouwen van de consument is op grove wijze geschonden en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie is geschaad.'

'Ik ben kapotgemaakt'

In een emotioneel laatste woord herhaalde Willy Selten dinsdag zijn standpunt. Hij benadrukte dat hij in zijn leven misschien een miljoen runderen heeft verwerkt en nog geen duizend paarden. 'Ik had en heb niks met paardenvlees. Lid van een criminele organisatie? Bron van alle Europese paardenellende? Ik ben helemaal kapotgemaakt. Ik was niet de grote paardenvleeszwendelaar die ze zochten. Ik was wellicht slordig met de administratie, maar niet bewust.'

De rechtbank in Den Bosch doet op 7 april uitspraak.

Radar

Radar besteedde vorig jaar meerdere malen aandacht aan paardenvlees. Radar liet zien hoe verschrikkelijk de transport- en slachtsituaties zijn van paarden die op ons bord terechtkomen.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant