toggle menu

Virus velt tamme en wilde konijnen

Virus velt tamme en wilde konijnen

Tientallen konijnen zijn de afgelopen weken gestorven als gevolg van een infectie door een nieuw virus.

In Nijmegen, Utrecht en Groningen waart het virus rond, maar ook uit de rest van Nederland komen meldingen, zegt de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD woensdag.

Het virus treft zowel tamme als wilde konijnen. Een ziek konijn is soms benauwd en heeft bloedingen, maar vaak is er ook niets te zien. Binnen 24 tot 48 uur gaat het dier dood. Onder de dode dieren zijn huiskonijnen gevonden die preventief waren gevaccineerd tegen het RHD-virus. Aannemelijk is dat er een nieuwe variant is opgedoken, zeggen de dierenartsen.

Goed letten op hygiëne

Marieke Veldman van het Diergeneeskundig Centrum zegt tegen de NOS dat eigenaren van konijnen goed moeten letten op hygiëne. Het virus kan zich makkelijk verspreiden, ook via kleding, water voedsel, urine en hokken.

'Als je vermoedt dat ergens wilde konijnen zijn, bijvoorbeeld op een speelveld voor kinderen, zorg er dan voor dat je eerst andere schoenen aantrekt voor je naar je eigen konijn gaat. Was ook goed je handen, want op het gras kan urine zitten van wilde konijnen die het virus bij zich dragen,' aldus Veldman tegen de NOS. 

Bron: ANP / NOS.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant