toggle menu

Visverkopers komen met eigen alternatief voor AD Haringtest

Visverkopers komen met eigen alternatief voor AD Haringtest

Twee landelijke belangenorganisaties beginnen een eigen haringtest. De twee waren er al een tijdje mee bezig, maar de commotie rondom de haringtest van het AD heeft het plan in een stroomversnelling gebracht, melden de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

'Gesjoemel met resultaten haringtest van het Algemeen Dagblad'

Econoom Ben Vollaard van Tilburg University liet onlangs na analyse van de resultaten van de AD-haringtest van dit en vorig jaar weten dat het erop lijkt dat deze test niet onbevooroordeeld is. Viswinkels die hun haring betrekken bij een leverancier waarin een van de twee keurmeesters zakelijke belangen heeft, krijgen van het panel een aanzienlijk hogere score.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD wees overigens alle aantijgingen van de hand. 'Het AD staat in voor de betrouwbaarheid van alle bij de test betrokken keurmeesters', zei hij.

'Volgend jaar staat oordeel consument centraal'

In de nieuwe haringtest, die volgend jaar van start gaat, staat het oordeel van de consument over de kwaliteit van de haring centraal, aldus de organisaties. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de mening van de klant het allerbelangrijkste is', zegt voorzitter van de CVAH, Henk Achterhuis. De VNV en CVAH zetten momenteel de laatste puntjes op de i voor de voorwaarden voor deelname en de spelregels.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant