toggle menu

Vleeskeuring weer taak van de overheid

Vleeskeuring weer taak van de overheid

Na diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer een zaak van de overheid. Keuringsinstelling KDS die nu controleert in de slachthuizen, gaat in de nieuwe opzet onder de vlag van de overheid werken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wordt vooral toezichthouder en handhaaft als bedrijven zich niet aan de regels houden.

Keuring en toezicht

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat vrijdag bekend. Ze kondigde ook aan dat bij de NVWA zaken die te maken hebben met keuring en toezicht strakker van elkaar worden gescheiden. Met de maatregelen reageert Dijksma op onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit bleek dat de risico's in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan.

Ook het toezicht op zuivel, eieren en plantaardige producten verandert, maar daar neemt Dijksma nog even de tijd voor. Daar gaan ook veel zaken goed en we willen het kind niet met het badwater weggooien, aldus de bewindsvrouw.

Paardenvlees

Na onder meer het schandaal met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees kondigde het kabinet al aan dat de NVWA slagvaardiger moet optreden. Vooral bedrijven die keer op keer in de fout gaan, zullen dat voelen, voorspelt Dijksma. De boete voor bedrijven die frauderen met voedsel is flink verhoogd, tot maximaal 810.000 euro.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant