Vluchten uitgevallen door KLM-staking

Vluchten uitgevallen door KLM-staking

Door de staking bij het grondpersoneel van KLM maandagmorgen zijn 31 retourvluchten van Schiphol naar Europese bestemmingen uitgevallen. Dat komt neer op 62 annuleringen. KLM stelde het eerder gemelde cijfers van 56 annuleringen maandagmiddag naar boven bij.

Verder is de afhandeling van intercontinentale vluchten met zo'n twee uur vertraagd. Reizigers moeten de hele dag rekening houden met mogelijke vertragingen. KLM verwacht dat de problemen dinsdag goeddeels zijn verholpen.

Als je vlucht flink vertraagd of geannuleerd is, heb je vaak recht op een vergoeding. Daar moet je echter wel wat voor doen. Radar+ ging voor je op onderzoek.

Lees: Vlucht vertraagd of geannuleerd: geld terug?

Duidelijk signaal

Vakbond FNV, die tot de staking had opgeroepen, sprak eerder van een 'duidelijk signaal' aan KLM. FNV voert later op maandag nieuw overleg met het actiecomité. Dan moet ook duidelijk worden of er nieuwe acties volgen, als KLM voor die tijd niet over de brug komt. Acties moeten minstens 36 uur van tevoren worden aangekondigd.

Harde eisen

FNV Grond is een van de bonden waarmee KLM momenteel tracht om tot een cao-vergelijk te komen. Die bond is vooral niet te spreken over het loonbod van 3 procent. De FNV vraagt dit jaar om 4 procent meer loon. Verder eist de vakbond een aanpassing van de roosters en meer mensen in vaste dienst. Dit zijn voor de bond harde eisen. Overige voorstellen die bij KLM zijn gedeponeerd zijn 'kneedbaar', zegt FNV.

KLM had eerder berekend dat het eisenpakket van FNV Grond opgeteld meer dan 100 miljoen euro per jaar kost. Dat zou een stijging van meer dan 10 procent van de totale loonsom van het grondpersoneel betekenen. Dat alles werd door KLM bestempeld als onverantwoord en onrealistisch.

Offers van het personeel

FNV wijst vooral ook op het sentiment dat leeft onder KLM-personeel. In de tijden dat het minder ging met KLM werden offers gevraagd van het personeel. Nu het beter gaat met de maatschappij zou het personeel daar ook van willen profiteren.

Nieuw cao-overleg

KLM heeft de vakbonden uitgenodigd voor een nieuw cao-overleg deze week. Een aantal vakbonden heeft inmiddels positief gereageerd op de uitnodiging. Andere bonden hebben het meest recente voorstel nog in overweging. Onder meer CNV en de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) hebben deze week ledenoverleg.

Bron: ANP

Ook interessant