'Voedselveiligheid in gevaar door personeelstekort bij NVWA'

'Voedselveiligheid in gevaar door personeelstekort bij NVWA'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kampt met zo'n nijpend personeelstekort, dat de voedselveiligheid in gevaar is en Nederland niet voldoet aan Europese toezichtseisen. Op honderd van de 152 toezichttaken schoot de NVWA in 2019 tekort, blijkt uit onderzoek van Deloitte uitgevoerd in opdracht van landbouwminister Carola Schouten, aldus het FD.

De toezichthouder controleert nauwelijks op gevaarlijke stoffen in voedsel, zoals bacteriën in vlees en zuivel en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Consumenten met een voedselallergie lopen volgens Deloitte extra gevaar omdat de NVWA weinig tijd heeft om producten te controleren op sporen van gluten of pinda's.

'Controle op speelgoed ondermaats'

Ook is de controle op babyproducten en kinderspeelgoed ondermaats. Dat verhoogt het risico op kinderen die stikken in speelgoed, of gewond raken door een slechte kinderstoel.

De afgelopen jaren vonden meerdere soms dodelijke ongevallen plaats met springkussens en kermisattracties, maar de controle op dit soort producten is nog altijd slecht.

Bron: ANP MediaWatch / FD

Ook interessant