Volkswagen, BMW en Daimler gaan 5 miljoen dieselauto's voorzien van update

Volkswagen, BMW en Daimler gaan 5 miljoen dieselauto's voorzien van update

Volkswagen, BMW en Daimler beloven meer dan 5 miljoen dieselauto's van een nieuwe softwareupdate te voorzien. Met die ingreep willen de fabrikanten, die elkaar woensdag troffen op de zogenoemde Diesel-top in Berlijn, tegemoetkomen aan de publieke ophef over hun dieselauto's.

Er zullen onder meer ongeveer 2,5 miljoen wagens die eerder al zijn aangepast door Volkswagen opnieuw langs de garage moeten. Het gaat om auto's die meer broeikasgassen uitstoten dan beloofd, als gevolg van gesjoemel in testen met uitstootwaarden.

'Emissie met kwart terugbrengen'

Volgens brancheorganisatie VDA moeten de reparaties van de fabrikanten de emissie van verontreinigende stikstofoxide in de betreffende auto's in doornsnee met ongeveer een kwart terugbrengen.

Problemen na software-update

Radar besteedde in mei aandacht aan problemen die bestuurders van dieselauto's kregen na de software-update vanwege de sjoemelsoftware. Uit een enquête van het Radar Testpanel bleek een kwart van de bestuurders van dieselauto's problemen te ervaren na de update.

Kijk ook: Problemen na update auto's Volkswagen Group

Valsspelen bij emissietest

Volkswagen gaf in september 2015 toe met behulp van software vals te hebben gespeeld bij emissietesten. Daardoor diesels schoner dan ze in werkelijkheid waren. In de nasleep van de zogenoemde dieselgateaffaire bleek dat ook diesels van andere merken een hogere uitstoot hebben dan toegestaan.

Bron: ANP

Ook interessant