'Vooral dieronvriendelijk paasei in folders'

'Vooral dieronvriendelijk paasei in folders'

Twee derde van de eieren waar supermarkten reclame voor maken deze Pasen zijn dieronvriendelijke 'schuureieren'.

Die zijn gelegd door kippen die met z'n negenen op een vierkante meter in een dichte stal leven. Dat blijkt uit een inventarisatie van van twaalf grote supermarktketens door Wakker Dier.

Geen scharrelkip

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie noemen de supers de eieren 'scharreleieren', waardoor de consument denkt dat de kippetjes lekker buiten rondscharrelen. Maar dat klopt dus niet. De supermarktfolders rondom Pasen zouden veel dieronvriendelijker zijn vergeleken met een gewone week. 'Deze dieronvriendelijke verdeling is opvallend want in de rest van het jaar worden juist de diervriendelijkere eieren vaker gepromoot', aldus Wakker Dier.

Ongeveer een kwart van de folderpromoties dit jaar betreft vrije-uitloopeieren en nog geen één op de tien een biologische eieren.

Keuze

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt dat er volop keuze is in de eierschappen voor de consument. 'Ze kunnen kiezen uit onder meer biologische eieren, vrije-uitloopeieren en eieren met verschillende sterren. Pasen is een feest waar eieren bij horen, het is logisch dat supermarkten het hele eierassortiment onder de aandacht brengen', zegt Miranda Boer van de brancheorganisatie in een reactie.

Bovendien hebben de kippen waar Wakker Dier op doelt volgens haar voldoende ruimte om rond te lopen. 'Dat kun je ook zien op filmpjes op internet, het is echt niet zo dat ze als haringen in een ton op elkaar zitten gepropt.'

Bron: ANP

Ook interessant