Radar

toggle menu

Voorlichting drogist en apotheek ondermaats

Voorlichting drogist en apotheek ondermaats

Drogisterijen en apotheken schieten tekort in hun voorlichting. Dat concludeert de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De bond stuurde bij tachtig drogisterijen en apotheken mystery shoppers langs voor het zalfje Miconazol, een medicijn dat niet zomaar meegegeven mag worden. In combinatie met andere medicijnen kan de zalf ernstige bloedingen veroorzaken. 'Toch gebeurt dat bij ruim de helft van de veertig drogisterijen en bij bijna een zesde van de veertig apotheken die de Consumentenbond bezocht', stelt de organisatie.

Bij meer dan de helft (23) van de bezochte drogisterijen wordt geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van Miconazol. 'Zelfs de kassacheck: 'Wilt u nog informatie over dit product?', wordt niet gedaan', aldus de consumentenorganisatie.

Update 10:23: 'De score moet 100 procent zijn'

Vijf drogisterijen vragen volgens de bond waar het middel voor is en de andere twaalf doen de kassacheck wél. 'Uiteindelijk krijgen we bij 35 drogisterijen een tube Miconazol mee, waarbij er drie nog wel adviseren contact op te nemen met huisarts of apotheek.'

Bij de apotheken vragen zes van de veertig niet of de klant ook andere medicijnen gebruikt. Drie apothekers vragen dit wel, maar geven het middel uiteindelijk toch gewoon mee. 'Bij de overige apotheken komt wel aan de orde dat het middel niet samengaat met bloedverdunners. De Consumentenbond vindt dat bij apotheken de score 100 procent moet zijn.'

Update 13:59 uur: 'Elke drogisterij moet de kassacheck doen'

'Wij vinden dat elke drogisterij de kassacheck moet doen als de klant een geneesmiddel koopt. Uit eerdere grootschalige onderzoeken blijkt dat inmiddels driekwart van de drogisterijen dit normaal gesproken doet. Een percentage dat wij graag nog verder zien stijgen, in de branche wordt hier ook hard aan gewerkt', laat Marten Hummel, directeur bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), weten.

Het behoort volgens hem tot de verantwoordelijkheid van de huisarts om zijn patiënt te informeren welke geneesmiddelen er niet gebruikt mogen worden met een receptgeneesmiddel. 'Dat is niet een verantwoordelijkheid van de drogist', aldus de directeur van de koepelorganisatie.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant