'Voorlopig geen negatieve rente bij kleine spaarder'

'Voorlopig geen negatieve rente bij kleine spaarder'

Het zal nog wel even duren voordat kleine particuliere spaarders iets merken van negatieve rentes, na de verdere verlaging van de depositorente door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De ECB verlaagt de depositorente naar min 0,5 procent, waardoor banken die geld stallen bij de centrale bank dus meer moeten betalen. Hiermee lijken negatieve spaarrentes onvermijdelijk. Bulthuis denkt echter dat het nog wel even zal duren voordat kleine spaarders daarmee geconfronteerd worden. 'Banken zullen naar verwachting eerst de rentes voor spaarsaldo’s van enkele tonnen tot een miljoen negatief maken en wellicht ook voor de zakelijke spaarder.'

Vermogende spaarders

Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten. Grootbanken hebben de stap naar een negatieve spaarrente nog niet gemaakt, maar sluiten die stap niet uit.

Andere bank

Wie toch iets wil doen, kan volgens Bulthuis bijvoorbeeld (een deel van) het spaargeld onderbrengen bij een bank die nog een wat hogere rente biedt. ABN AMRO en ING bieden nog maar 0,02 procent rente op een spaarrekening en Rabobank biedt 0,03 procent, aldus de vergelijkingssite.

Bron: ANP

Ook interessant