toggle menu

Voorlopig geen titel voor mbo'ers

Voorlopig geen titel voor mbo'ers

Mbo'ers mogen voorlopig geen titel dragen, zoals afgestudeerden uit het hoger onderwijs wel kunnen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft de indruk dat ze niet per se op zo'n graad zitten te wachten. Ze vindt bovendien 'dat je waardering verdient als je goed bent in je vak, niet alleen als je een titel hebt'.

De minister vond het idee van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil aanvankelijk sympathiek. Özdil hoopte dat een titel voor mbo'ers in één oogopslag hun deskundigheid zichtbaar zou maken en voor meer erkenning zou kunnen zorgen. Hij dacht aan een toevoeging als 'Skilled' (Sk.), 'Craftsman' (Crf.) en 'Expert' (Exp.).

Geen brandende behoefte bij studenten

Maar Van Engelshoven bespeurde bij mbo-studenten geen brandende behoefte aan titulatuur. Ze heeft ook 'geen signaal' dat een mbo-diploma in het buitenland meer gezag krijgt met een titel. Mocht dat toch anders blijken, dan wil ze nog weleens nadenken.

Özdil vroeg Van Engelshoven het draagvlak onder mbo'ers verder te onderzoeken, maar daarvoor ziet de minister geen reden. Zo'n onderzoek zou een behoefte kunnen wekken die er nu niet is, denkt ze.

Bron: ANP

Ook interessant