toggle menu

Voorzichtig optimisme over pensioenfondsen

Voorzichtig optimisme over pensioenfondsen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is voorzichtig optimistisch over de pensioenfondsen. 'Als je er nu naar kijkt zou een korting bij de meeste fondsen niet aan de orde zijn', zei ze vrijdag. Maar pas na 31 december kan er definitief uitsluitsel worden gegeven, benadrukte ze.

Uit de rapportage van De Nederlandsche Bank (DNB) tot 30 september komt naar voren dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen beter is dan eind mei, toen het laatste rapport van DNB hierover verscheen. 'Dat geeft de burger voorzichtig moed', aldus de staatssecretaris.

Pensioenkorting nog niet van de baan

Als de cijfers van september echter niet veranderen en bij ongewijzigd beleid zullen dertig pensioenfondsen volgend jaar gemiddeld met 0,7 procent moeten korten. Dat treft dan ongeveer 200.000 gepensioneerden en rond de 1,9 miljoen werkenden. De gemiddelde korting per maand bedraagt dan 1,68 euro, aldus DNB.

De financiële positie van pensioenfondsen is vooral verslechterd door de lage rente. Die is de laatste tijd echter weer aan het stijgen.

Eventueel langere herstelperiode

Begin volgend jaar beslist ze ook of pensioenfondsen langere herstelperioden krijgen. Het kan volgens de staatssecretaris een goed middel zijn voor fondsen die 'net onder de goede dekkingsgraad' zitten . 'Maar ik hoop dat het niet nodig zal zijn.'

Bron: ANP

Ook interessant