toggle menu

'Vreemd' medicijn kan succesvol zijn bij bestrijding kanker

'Vreemd' medicijn kan succesvol zijn bij bestrijding kanker

Drieëntwintig ziekenhuizen doen mee aan een studie waarin uitbehandelde kankerpatiënten medicatie krijgen die eigenlijk niet voor hen is bedoeld. De eerste successen zijn geboekt: de tumor slonk of de ziekte bleef stabiel, meldt het AD. Maar er is meer onderzoek nodig om vast te stellen bij wie het werkt.

Zeventig kankerpatiënten bij wie alle hoop verdwenen leek, zijn afgelopen jaar gestart met medicatie waar ze normaal gesproken niet voor in aanmerking komen. Zij kregen geneesmiddelen die zijn uitgevonden voor een ander type kanker, maar die door dna-fouten in hun tumor mogelijk ook voor hen heilzaam kunnen zijn.

Successen geboekt

Na een uitgebreide dna-analyse werden de patiënten opgesplitst in meer dan twintig groepen. Bij zes groepen zijn inmiddels successen geboekt: de ziekte bleef langer stabiel of de tumor slonk.

Hoe succesvol de behandelingen precies zijn, brengt het Center for Personalized Cancer Treatment - waarin de 23 ziekenhuizen samenwerken - over twee weken naar buiten op een internationaal congres in Madrid.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Meer over:

Ook interessant