toggle menu

Vrije huisarts-keuze blijft, wel meer zorgsturing op komst

Vrije huisarts-keuze blijft, wel meer zorgsturing op komst

Patiënten kunnen zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Maar vanaf 2016 krijgt de zorgverzekeraar in een nieuwe polis de mogelijkheid te bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, de coalitiepartijen VVD en PvdA en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn het daar donderdag over eens geworden.

De partijen onderhandelden al geruime tijd over een plan van Schippers, die de zorgverzekeringswet wil aanpassen om zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen. Dat gebeurt nu door de komst van een nieuwe zorgpolis, naast de bestaande naturapolis en restitutiepolis.

In die nieuwe polis vergoedt de zorgverzekeraar alleen behandelingen van zorgverleners met wie hij een contract heeft. Alleen de restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar die is wel duurder. In de naturapolis wordt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners vergoed, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere hulpverlener gaan.

Nu moeten zorgverzekeraars nog zo'n 80 procent vergoeden van een behandeling door een zorgverlener met wie zij geen contract hebben. In de nieuwe polis kan worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven. Schippers maakte in 2013 afspraken met onder meer verzekeraars, ziekenhuizen en patiënten om zorgverzekeraars meer mogelijkheden te geven goede zorg goedkoper in te kopen. Dat akkoord moet de komende jaren 1 miljard euro opleveren.

Bron: ANP

Ook interessant