Vrije verkoop melatonine aan banden gelegd

Vrije verkoop melatonine aan banden gelegd

De toegestane dosis melatonine, een hormoon om slaperig van te worden, in zelfzorgproducten gaat fors omlaag. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Waar nu nog tot 2 milligram melatonine in een pilletje zitten, wordt dat maximaal 0,3 milligram.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen daarmee tegemoet aan de wens van slaapartsen. Zij zien het populaire slaaphormoon liever alleen op recept, omdat patiënten het hormoon verkeerd gebruiken. Hun biologische klok kan worden verstoord.

Geneesmiddel in plaats van voedingssupplement

Melatonine wordt ook niet meer gezien als voedingssupplement, maar als geneesmiddel. Fabrikanten van het zelfzorgmiddel moeten daarom een registratie aanvragen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, om melatonine te mogen blijven verkopen.

'Net als cafeïne'

Bernard Mauritz, directeur van de branchevereniging van zelfzorgmiddelfabrikanten (Neprofarm), snapt de aanpassing niet. Volgens hem is er geen wetenschappelijk bewijs voor de grens van 0,3 milligram. Hij vergelijkt melatonine met cafeïne.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant

Ook interessant